Abvakabo, Corrie van Brenk

AMSTERDAM - Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo, liet zondag in het televisieprogramma Buitenhof weten dat ze graag zag dat een groep van 26.000 thuiszorgmedewerkers om wordt geschoold om op die manier een andere baan te kunnen bemachtigen. Dat meldt de Telegraaf.

Momenteel is Van Brenk bezig om met staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid te onderhandelen over de bezuinigingen die in de thuiszorg plaats zullen vinden. Zoals het er naar uitziet, zullen er in het laatste voorstel over deze bezuinigingen circa 50.000 banen in de thuiszorg verdwijnen. Volgens Van Rijn zelf zouden dat er echter 30.000 zijn.

Van Brenk verwacht niet dat al deze ontslagenen begeleid kunnen worden naar een nieuwe baan. Ze richt zich daarom op ongeveer de helft van deze groep. Daarnaast probeert de vakbondsvoorzitter tijd te winnen door onder meer in te zetten op het teruginvesteren van de winsten van zorgverzekeraars in de thuiszorg. Van Brenk hekelt ook het huidige beleid van de PvdA, de partij waar zij zelf ook lid van is. De partij heeft volgens haar veel steken laten vallen en toont absoluut geen sociaal gezicht. 

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem