Normal_13915148360108_1

(Novum) - Lonen die onder een cao vallen stijgen dit jaar met 1,5 procent. Dat verwacht de AWVN, blijkt dinsdag uit een maandelijkse update van de werkgeversvereniging over de cao's in Nederland. Vakcentrale FNV zet doorgaans bij onderhandelingen in op een loonstijging van drie procent, maar de werkgevers vinden dat onrealistisch.

De cao's die voor dit jaar zijn gesloten behelzen een loonstijging van 1,2 procent. De door de AWVN gesignaleerde 'oplopende trend' van de lonen zal leiden tot de stijging van 1,5 procent in heel 2013, is de voorspelling. In januari werden zeven akkoorden beklonken, met een gemiddelde prijsstijging van 1,7 procent. Over heel 2013 stegen de lonen gemiddeld met 1,4 procent.

Tot die tijd moeten werkgevers en bonden nog vaak om tafel. De AWVN meldt dat 425 cao's dit jaar aflopen en moeten worden vernieuwd. Die onderhandelingen, waar over de arbeidsvoorwaarden van drie miljoen werknemers wordt beslist, zullen worden 'overschaduwd door onzekerheid over de economie', voorspelt de werkgeversvereniging.

AWVN vindt een stijging van drie procent niet realistisch, maar wel begrijpelijk. "Werkgevers begrijpen dat werknemers, na enkele jaren van koopkrachtverlies, meer hechten aan hogere contractloonstijging", geeft de werkgever toe. "Maar het kan niet zo zijn dat de rekening van de recessie en het door de overheid veroorzaakte koopkrachtverlies eenzijdig bij de werkgevers wordt neergelegd."

Voor de stakingen die bonden vaak als middel inzetten om loonstijgingen te forceren, heeft de AWVN beduidend minder begrip. Deze 'confrontatiekoers' is volgens de werkgevers contraproductief.