Logo_logo_abvakabofnv

Abvakabo FNV weigert het onderhandelingsresultaat over de cao gehandicaptenzorg aan zijn leden voor te leggen. Dat is bevestigd door vakbondsbestuurder Eddy Stam. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de bonden CNV Publieke Zaak, Nu'91 en FBZ leggen het akkoord wel aan hun leden voor, zo meldt Zorgvisie.

In het huidige akkoord is een structurele loonsverhoging opgenomen van 1 procent per 1 oktober 2014, een eenmalige uitkering van 0,7 procent in juni 2014 en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,3 procent. Verder kunnen nulurencontracten voor onbepaalde tijd op verzoek van de werknemer worden omgezet in vaste uren, tenzij er bedrijfseconomische redenen zijn dat niet te doen.

Vooral vanwege de laatste bepaling wil Abvakabo FNV terug naar de onderhandelingstafel. Vakbondsbestuurder Stam: 'We hebben met zijn allen in het Zorgakkoord afgesproken dat we van nulurencontracten in de zorg af willen. Dan moet je in een nieuwe cao óf helemaal niets over nulurencontracten opnemen óf met een regeling komen die op de nieuwe wetgeving vooruit loopt. Je kan niet met een bepaling aankomen waar juist mogelijkheden open blijven om toch nulurencontracten aan te bieden.' Verder wil Stam dat er in de cao iets gedaan wordt tegen gebroken diensten.

De nieuwe cao kan in het uiterste geval ook zonder instemming van de grootste vakbond verbindend verklaard worden. De VGN zegt de gang van zaken te betreuren. 'Maar we zijn blij dat we komend jaar met de andere drie werknemersorganisaties door kunnen praten over een toekomstbestendige cao voor de gehandicaptenzorg.'

© Nationale Zorggids