Logo_download

(Novum) - In de eerste vier maanden van dit jaar zijn veel minder cao's afgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde werkgeversvereniging AWVN woensdag. Terugkerend thema in de afgesloten cao's zijn meer afspraken over duurzame inzetbaarheid, om werknemers langer en gezonder aan het werk te houden, banen voor arbeidsgehandicapten en mantelzorg.

Dit jaar zijn tot nu 85 cao's afgesloten. Dat is aanzienlijk minder dan de 147 akkoorden die in andere jaren tot stand kwamen in dezelfde periode. "Hoewel het onderhandelingsproces voor de meeste cao's nog steeds lang duurt door verschillen van inzicht over de loonontwikkeling, blijkt een duidelijke positieve onderstroom rond andere cao-thema's'', stelt de AWVN.

Zo bevatten de cao's die dit jaar al zijn afgesloten, meer afspraken over duurzame inzetbaarheid, om werknemers langer en gezonder aan het werk te houden, banen voor arbeidsgehandicapten en mantelzorg. "In april afgesloten cao's vertoonden zelfs aanzienlijk meer van dergelijke afspraken dan cao's uit de eerste drie maanden van dit jaar.''