Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

De FNV vindt het goed nieuws dat er meer banen bij zijn gekomen, zoals het CBS vrijdag meldde. Maar heel veel mensen merken helemaal niets van deze economische groei, en daarover is de FNV erg bezorgd. Denk aan de hoge werkloosheid onder jongeren en over de toename van het onzekere werk. Dit meldt de FNV.

Arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn van de FNV: "Veel van deze nieuwe banen zijn onzekere banen. Mensen hebben geen zeggenschap over hun werktijden, en geen zekerheid over inkomen en oudedagsvoorziening. Dat is een groot probleem dat je nauwelijks in deze werkgelegenheidscijfers terugziet. Gisteren sprak ik jonge medewerker van een bouwmarkt. Hij moet zes dagen per week beschikbaar zijn, mag geen vrij nemen voor vakantie, verdient niet genoeg om op zichzelf te wonen, en kan morgen zo weer op straat staan. Dat zijn problemen die veel voorkomen en waar we als maatschappij echt een oplossing voor moeten vinden.”
 
Vooral in de zorg en bij banken en verzekeraars neemt het aandeel flexwerkers toe, zo blijkt uit een eerder onderzoek van TNO. De doorzettende trend roept problemen op doordat flexwerkers vaak geen pensioen opbouwen en geen hypotheek kunnen krijgen omdat ze geen vast contract hebben. 
 
© Nationale Zorggids