Normal_computer_toetsenbord_pc

AMSTERDAM - Huisartsen mogen van zorgverzekeraars alleen maar contracten tekenen, wanneer zij zich aansluiten bij het elektronisch patiëntendossier (epd). Dat zegt bestuurslid Herman Suichies van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, zo meldt Metro.

In een interview vanochtend op Radio 1 gaf hij aan dat huisartsen zo afhankelijk zijn van deze contracten, dat zij hun praktijk zouden moeten sluiten wanneer zij niet tekenen. “Dit is dwang die wordt uitgevoerd door een private club en niet door de overheid”, aldus Suichies. Daarom hebben de huisartsen besloten om een kort geding aan te spannen tegen de zorgverzekeraars.

Suichies begrijpt niet goed waarom de invoering van een epd door de Eerste Kamer om privacy- en veiligheidsredenen is afgewezen, terwijl het systeem nu wel weer via een achterdeur binnenkomt.

Als het systeem operationeel is zal er gevoelige medische informatie toegankelijk zijn voor tweehonderdduizend mensen die, net als ieder ander, ook fouten kunnen maken en bijvoorbeeld een pasje kunnen verliezen. Volgens het bestuurslid wordt daarmee de weg vrij gemaakt voor kwaadwillenden.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz