Normal_euro_geld_betalen__5_

HILVERSUM (Novum) - Nederland moet eerst iets doen aan de verspilling in de zorg voordat bijvoorbeeld het basispakket kleiner wordt gemaakt. Dat stelde oud-minister Wouter Bos, voorzitter gezondheidszorg bij KPMG, dinsdag in Nieuwsuur in een reactie op een rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB stelde maandag na onderzoek dat mensen met een hoger inkomen gemiddeld minder zorgkosten maken maar vergeleken met mensen met een laag inkomen wel vaak meer kwijt zijn aan hun zorgpremie. Door de stijgende zorguitgaven zou er steeds minder bereidheid zijn om ook voor de kosten van armen op te draaien. De solidariteit staat onder druk, stelden de onderzoekers. Het bureau opperde dat een kleiner basispakket of een hogere eigen bijdrage daarom beter zou zijn.

Bos vindt de publicatie van het rapport een merkwaardige timing. Hij vindt niet dat het CPB paniek moet aanwakkeren. "Zeker als er niets zou zijn besloten", zei hij. "Nu heeft de politiek juist wel doorgepakt. Het CPB is voorbijgegaan aan de grootste ingreep door het huidige kabinet in de zorg ooit. Alles gaat op zijn kop." Hij vindt dat daar eerst naar moet worden gekeken.

Bos vindt het jammer dat het bureau daarnaast suggesties heeft gedaan voor mogelijke oplossingen. De voormalig PvdA-minister van Financiën begrijpt wel dat voor mensen met een hoger inkomen een grens in zicht komt. "Bereidheid om voor kosten op te draaien kent wel grenzen", zei hij daarover. "Als het maar blijft stijgen, kan je tot een grens komen en stellen het wordt nu te veel."

Volgens Bos was het rapport van het CPB dan ook een illustratie van hoe gevoelig het ligt in Nederland. "Analytisch zeg ik: het CPB heeft volkomen gelijk, maar ga nu niet doen alsof er geen grootse ingreep is gedaan.

De verspilling in de zorg moet eerst worden aangepakt voordat bijvoorbeeld het basispakket moet worden aangepast. "Als je de kosten echt omlaag wil brengen zijn er ook nog heel veel andere dingen mogelijk", vindt Bos.