Normal_condoom_soa_seks

Mensen die voor een chlamydiatest naar de huisarts gaan kunnen rekenen op prijzen tussen 40 en 300 euro. Huisarts en hoogleraar soa en hiv Jan van Bergen vindt dat het de taak is van de overheid en verzekeraars om in te grijpen in de 'geldklopperij en zakkenvullerij' door aanbieders van de tests. Dat meldt het AD.

De laboratoria waar de chlamydiatests worden onderzocht rekenen volgens Van Bergen 'exorbitante bedragen'. Een geautomatiseerde test hoeft volgens de hoogleraar, die ook programmaleider is bij expertisecentrum Soa Aids Nederland, niet meer dan 40 of 50 euro te kosten. Sommige laboratoria rekenen echter de prijs van een handmatig proces of testen ongevraagd ook op andere soa's, waardoor de prijzen omhoogschieten. Van Bergen noemt het een 'makkelijke bron van inkomsten voor een lab', zonder dat daar extra werk tegenover staat. De dure tests leiden tot 'onnodige kostenstijgingen in de zorg' die door de hoogleraar wordt geschat op tientallen miljoenen per jaar.

De huisarts ziet dat er nu mensen zijn die zich vanwege de hoge kosten niet laten testen. Die kosten kunnen flink drukken op de eigen bijdrage. Mensen die met een soa rond blijven lopen riskeren complicaties en dragen bij aan verdere verspreiding.  Hij vreest dat steeds meer mensen zich zullen wenden tot de soa-poli's van de GGD waar de soa-tests gratis zijn. Die poli's zijn hier niet voor bedoeld, benadrukt Van Bergen. 'Ze zijn er voor risicogroepen en aanvullend op de huisartsenzorg.'

© Nationale Zorggids