Normal_001-andre_rouvoet

Om ongepast en oneigenlijk gebruik van zorg tegen te gaan en te zorgen dat er correct wordt gedeclareerd, starten de zorgverzekeraars in Nederland een breed actieprogramma onder de noemer 'Zinnige zorg, Zuivere rekening'. Dat meldt de branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Het programma betekent een forse intensivering van de aanpak en bundelt een groot aantal lopende en nieuwe activiteiten die erop gericht zijn dat elke euro in de zorg goed wordt besteed. ZN-voorzitter André Rouvoet: 'De zorgakkoorden die net voor de zomer met de minister zijn gesloten onderstrepen nog eens dat we alles op alles moeten zetten om de noodzakelijke bezuinigingen door te voeren zonder de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg in gevaar te brengen. Ondoelmatige zorg en onjuiste declaraties zijn dan de eerste zaken die je moet aanpakken.'

In de akkoorden die zijn gesloten staat onder meer dat de zorguitgaven in 2014 nog 1,5 procent mogen stijgen. Vanaf 2015 wordt dat 1 procent. Om dat te bereiken is een brede en integrale aanpak nodig waarbij alle partijen betrokken moeten worden. ZN doet daarom een beroep op zorgaanbieders, zorgverzekeraars én patiënten/verzekerden om hun verantwoordelijkheid nemen om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden.

Om op korte termijn resultaten te boeken benoemt ZN drie prioriteiten. Naast het tegengaan van ongepast en oneigenlijk gebruik van zorg moet er meer toezicht komen op het correct declareren en de versterking van de rol van de verzekerde. Als de zorgverzekeraars erin slagen om aan verzekerden een begrijpelijk en compleet overzicht te geven van de geleverde zorg en de ontvangen declaraties, dan kunnen verzekerden hun verantwoordelijkheid nemen door alleen gepaste zorg te vragen en mee te helpen bij het controleren van de nota´s.

Gelet op het maatschappelijk belang van goede controles is er ruimte om voor zorgverzekeraars op dit terrein meer dan voorheen te gaan samenwerken. Zo hebben zij besloten de screening van zorgaanbieders gezamenlijk op te pakken en binnen de mogelijkheden signalen en resultaten ten aanzien van controle intensiever met elkaar te delen.

© Nationale Zorggids