Normal_briefgeld

(Novum) - Dit jaar is in Nederland voor minimaal elf miljard euro gefraudeerd. De overheid werd voor 7,3 miljard benadeeld. Bij horizontale fraude, tussen mensen en bedrijven, gaat het om 3,7 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van accountantskantoor PWC, dat woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur bekend is gemaakt.

Bij de horizontale variant gaat het onder meer om fraude met faillissementen (1,3 miljard euro), verzekeringen (negenhonderd miljoen euro), beleggingen (vijfhonderd miljoen euro) en acquisities (vierhonderd miljoen euro).

De overheid werd benadeeld via onder meer zorgfraude (bijna 2,8 miljard euro), btw-fraude (39 miljoen euro), accijnsfraude (23 miljoen euro) en fiscale fraude (4,2 miljard euro). Fraude bij openbare aanbestedingen en subsidiefraude hebben de onderzoekers opengelaten.

Donderdag gaat in Amsterdam een proef van start van het burgerinitiatief Eén overheid, dat mede is opgezet door oud-korpschef van de Amsterdamse politie Bernard Welten. In het initiatief zitten wetenschappers en bestuurders, die het rendement van de huidige aanpak onvoldoende vinden en willen dat de fraudebestrijding anders wordt georganiseerd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt al langer bezig te zijn met een rijksbrede aanpak. Het project in Amsterdam zou aansluiten bij wat de regering wil doen. Vrijdag zou het kabinet met een brief komen over de rijksbrede aanpak.