Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Veel minder mensen dan verwacht kiezen voor een goedkopere zorgverzekering waarbij ze voor sommige ingrepen niet meer kunnen kiezen uit alle ziekenhuizen. Eind vorig jaar werd voorspeld dat veel mensen zouden kiezen voor deze vorm. Onder meer door vergelijkingssites werd verwacht dat mensen vaker een verzekering zonder aanvullend pakket zouden nemen, of een met een hoger eigen risico. Dat gebeurt allemaal niet, zo meldt Trouw.

Het dagblad vroeg de voorlopige cijfers op van de vier grootste verzekeraars, die dit jaar voor het eerst allemaal een zogeheten selectiepolis aanbieden. Die is tussen de 5 en 15 euro per maand goedkoper dan de standaardpolis. In ruil daarvoor kunnen verzekerden voor een aantal ingrepen alleen terecht bij zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft.

De selectiepolis van Menzis trekt 10.000 klanten - 0,5 procent van alle verzekerden. 'Wij hadden meer belangstelling verwacht', erkent een woordvoerder. Een groeiend deel van de VGZ-klanten blijkt te kiezen voor de restitutiepolis, waarbij men zeker is dat elke behandeling wordt vergoed. De selectiepolis wordt nu gekozen door 2 tot 3 procent van de klanten.

Bij Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea, is de selectiepolis wel met 33 procent gegroeid. Vijf procent van het totaal aantal klanten koos voor deze polis. Ook CZ meldt groei. Het aantal overstappers van de ene naar de andere verzekeraar lijkt licht te dalen.

Wie voor eind vorig jaar zijn polis heeft opgezegd bij zijn huidige verzekeraar, heeft alleen nog deze week om een nieuwe te nemen; na 31 januari kan dat niet meer. Klanten kunnen overstappen naar een andere verzekeraar of bij hun oude een andere polis afsluiten.

© Nationale Zorggids