Logo_nivel-logo

Het aantal mensen dat overstapt naar een andere zorgverzekeraar is in 2014 voor het eerst in jaren afgenomen, met zo'n acht procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

De belangrijkste reden om van zorgverzekeraar te wisselen aan het einde van het jaar is voor 61 procent van de ondervraagden nog steeds de hoogte van de premie. Dit motiveert verzekeraars om scherp op de prijs van de polis te blijven letten. Daarnaast blijken verzekerden veel waarde te hechten aan keuzevrijheid bij het overstappen naar een andere polis; 64 procent noemt dit als belangrijkste reden om over te stappen.

Volgens onderzoeker Margreet Reitsma van het NIVEL staan de resultaten van het onderzoek op gespannen voet met de selectieve inkoop van zorg. Slechts zes procent van de ondervraagden koos voor een budgetpolis met beperkte keuzevrijheid. 'Verzekerden vinden het belangrijk om hun keuzevrijheid te behouden', aldus Reitsma.

Vooral ouderen en chronisch zieken blijken, ondanks de invoering van de acceptatieplicht voor zorgverzekeraars, nog steeds belemmeringen te ervaren om van zorgverzekering te wisselen. Reitsma: 'Hierdoor kunnen deze groepen vast komen te zitten bij een zorgverzekeraar en geen polis kiezen die hen het beste past.'

De meeste overstappers zijn mensen tussen de achttien en veertig jaar. Van deze groep stapte veertien procent dit jaar over naar een ander zorgverzekering, tegenover vijf procent van de mensen tussen 40 en 64 jaar. Van de 65-plussers stapte twee procent over. Reitsma: 'Kennelijk stappen jongeren makkelijker over. Zij gebruiken gemiddeld genomen minder zorg en voor hen zal de inhoud van de verzekering minder zwaar wegen dan de premie.'

© Nationale Zorggids