De provincie Flevoland op een landkaart

3,2 procent van de Flevolanders betaalt zijn premie voor de zorgverzekering niet. Met bijna 10.000 wanbetalers is Flevoland daardoor de slechtst betalende provincie van Nederland. Dit blijkt uit cijfers gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Zorginstituut Nederland. Dit meldt Omroep Flevoland. 

Geen enkele provincie heeft zo’n hoog percentage wanbetalers van de zorgpremie als Flevoland. Dit was ook al zo in 2010. Toen telde de provincie 7.700 wanbetalers en was het ook al de landelijke koploper. Het aantal wanbetalers is de afgelopen jaren dus nog meer toegenomen. 
De zorgverzekeraar meldt bij een premieachterstand van 6 maanden een persoon aan als wanbetaler bij het Zorginstituut. De zorgpremie wordt vervolgens ingehouden op het loon, de uitkering of andere bronnen van inkomsten. Daarnaast wordt de zorgtoeslag vanaf dat moment niet meer aan de wanbetalers overgemaakt maar aan het Zorginstituut. 
 
De minister komt met een aanvullend pakket maatregelen om consequente, langdurige wanbetalers aan te pakken in de zomer van 2014.
 
De cijfers per regio vindt u hier.
 
© Nationale Zorggids