Normal_thermometer_koorts_ziek

Het aantal mensen dat van zorgverzekeraar is gewisseld is dit jaar voor het eerst licht gedaald. Bijna 1,1 miljoen Nederlanders stapten over. Daarmee komt het definitieve overstappercentage voor 2014 op 6,5. Dat blijkt uit de Zorgthermometer 'Verzekerden in beweging 2014' dat vandaag door onderzoeksbureau Vektis naar buiten werd gebracht. 

Vorig jaar stapten 1,2 miljoen verzekerden (7,2 procent) over naar een andere zorgverzekeraar. Daarnaast laat de zorgthermometer ook zien dat meer verzekerden dit jaar kozen voor een vrijwillig eigen risico; een steeds groter deel kiest voor het maximale vrijwillige eigen risico van 500 euro. Het aantal mensen met een aanvullende zorgverzekering is licht gedaald.

Het basispakket, dat door de overheid wordt vastgesteld, is voor iedere Nederlander gelijk. Dat zorgverzekeraars verschillende soorten polissen aanbieden, heeft te maken met de tendens dat zorgverzekeraars meer onderscheid maken in welke zorg zij voor hun verzekerden inkopen. Dat is mogelijk omdat er steeds meer informatie beschikbaar is over de kwaliteit en doelmatigheid van zorgverleners.

© Nationale Zorggids