Normal_spaarpot_spaarvarken_geld

Minder dan de helft Nederlanders zegt goed rond te kunnen komen. Niet alleen de problemen bij mensen met een beneden modaal inkomen nemen verder toe, ook de modale inkomens hebben het dit jaar aanzienlijk zwaarder gekregen. Dat blijkt uit cijfers van het jaarlijkse onderzoek 'Zo betaalt Nederland' van creditmanagementorganisatie GGN.

Het onderzoek laat een hiaat zien tussen verwachtingen en werkelijkheid. Nederlanders zijn positiever over hun persoonlijke economische situatie dan vorig jaar, maar in werkelijkheid zijn de geldproblemen echter toegenomen. Steeds meer mensen hebben moeite met de betaling van hun rekeningen. Minder dan de helft (47 procent) van de huishoudens zegt goed rond te kunnen komen, veertig procent kan net uitkomen, de overige dertien procent kan dit niet. Ook het aantal huishoudens dat rood staat is gestegen, van 42 naar 46 procent.

Het betaalgedrag is niet verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren: nog steeds betaalt 36 procent van de Nederlanders hun rekeningen weleens te laat. Geldgebrek ligt daar in de helft van de gevallen aan ten grondslag, maar 'gemakzucht' en 'vergeten te betalen' komen dit jaar weer vaker voor dan de afgelopen twee jaar.

Vooral de zorg lijdt onder het betaalgedrag van Nederland. Facturen van zorgverzekeraars en zorgverleners (huisarts, tandarts, fysiotherapeut) staan bovenaan de lijst van rekeningen die te laat worden betaald. Voor het eerst staat de energierekening in de top drie van slecht betaalde rekeningen.

© Nationale Zorggids