Normal_normal_images__5_

De vijf euro eigen bijdrage die illegalen in Amsterdam moeten betalen wanneer ze medicijnen halen kunnen ze terug krijgen. Woensdag heeft de gemeenteraad van Amsterdam besloten hen te compenseren. De eigen bijdrage is ingevoerd omdat onverzekerde vreemdelingen verplicht zijn hun geneesmiddelen te betalen terwijl dit in de praktijk nauwelijks gebeurd. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad. 

De regeling zal de hoofdstad ongeveer 10.000 euro kosten. Van alle partijen in de gemeenteraad van Amsterdam stemde alleen de VVD tegen invoer van de compensatieregeling. 
 
De eigen bijdrage van vijf euro is op 1 januari ingevoerd. De regeling is ingevoerd omdat volgens het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) onverzekerde vreemdelingen in de praktijk nauwelijks hun geneesmiddelen betalen terwijl zij hier wel toe verplicht zijn. Illegalen, zo stelt het CVZ, zouden weten dat apothekers een onbetaalde rekening kunnen declareren bij het CVZ. Zij zouden daarom niet bereid zijn zelf te betalen. 
 
Er kwam veel kritiek op de eigen bijdrage. De gemeente Utrecht zei eerder dat zij kan leiden tot “ernstige problemen voor een hele kwetsbare groep mensen”.
 
© Nationale Zorggids