Normal_drogist

Een recept voor een onschuldige aandoening dat via de huisarts wordt voorgeschreven is in sommige gevallen tot wel drie keer duurder dan een zelfzorgmiddel bij de apotheek of drogist. Dit blijkt uit berekeningen van de Consumentenbond in de Gezondgids van juni 2014, zo meldt Gezondheidsnet.

Veel geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld hoest, voetschimmel en hooikoorts die op recept worden verstrekt, vallen onder het eigen risico. Zolang dit eigen risico nog niet volgemaakt is, moeten deze geneesmiddelen uit eigen zak worden betaald. De Consumentenbond is daarom van mening dat huisartsen hun patiënten vaker moeten wijzen op de goedkopere, maar net zo goed werkende zelfzorgmiddelen die zonder recept te koop zijn.

De Consumentenbond geeft het voorbeeld van een receptgeneesmiddel tegen huidschimmel, dat bijna 18 euro kost, terwijl een vergelijkbaar zelfzorgmiddel bij de drogist voor 5,50 euro te verkrijgen is. De Consumentenbond adviseert patiënten om zelf te informeren naar goedkopere alternatieven, wanneer de huisarts een recept uitschrijft.

© Nationale Zorggids