Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

Verzekerden zijn over het algemeen tevreden met de dekking van het basispakket van de zorgverzekering, maar vinden wel dat bepaalde ziektekosten niet thuishoren in het basispakket. Een meerderheid zou graag tandzorg, fysiotherapie en brillen of contactlenzen vergoed zien, terwijl dieetadvies, stoppen-met-roken-programma’s en IVF-behandelingen niet per definitie in het basispakket hoeven. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Om de kosten van de gezondheidszorg de baas te blijven wordt elk jaar door de overheid bekeken welke kosten in basisverzekering worden gedekt. Het NIVEL vroeg de leden van het Verzekerdenpanel naar hun mening over de dekking en versobering van het basispakket. De belangrijkste reden voor verzekerden om vergoeding via het basispakket te willen schrappen is de veronderstelling dat sommige zorg afhankelijk is van de keuze die patiënten zelf maken. De vergoeding van bijvoorbeeld hulp bij het stoppen met roken wordt gezien als een 'luxe' vergoeding waaraan andere verzekerden niet hoeven mee te betalen.

Volgens NIVEL-programmaleider Judith de Jong is het zorgstelsel gebaseerd op solidariteit, waaraan bij veel verzekerden kennelijk een grens zit. Over het algemeen zien mensen met een mindere gezondheid graag meer zorg verzekerd in het basispakket, terwijl niet-gebruikers minder bereid zijn om te betalen voor verschillende typen zorg in het basispakket.

© Nationale Zorggids