Normal_economie_geld

(Novum) - De stijging van de zorgpremie valt lager uit dan begin dit jaar werd voorzien. Dat heeft VVD-Kamerlid Mark Harbers woensdag gezegd in reactie op het bericht dat de premie volgend jaar naar verwachting met ongeveer tien euro per maand omhooggaat.

"Het is een lagere stijging dan we aan het begin van het jaar te zien kregen. Vergeleken met het begin van het jaar valt het mee", zei Harbers voor aanvang van begrotingsoverleg op het ministerie van Financiën. Hij wees er verder op dat het niet de politiek is die de premie uiteindelijk vaststelt: dat zijn de zorgverzekeraars.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees zei dat de stijging een logisch gevolg is van de toenemende vraag naar zorg, in combinatie met de wens de zorg betaalbaar te houden voor iedereen. "Daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan."

Koolmees zei verder dat de stijging van de zorgpremie in samenhang moet worden gezien met andere maatregelen die de koopkracht raken. "Er zijn veel knoppen waar we aan kunnen draaien, en het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje."

"Als de zorgpremie stijgt en de belastingen naar beneden gaan kan het per saldo goed uitpakken", zei SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. "Ik vind het niet goed om iedere individuele maatregel tegen het licht te houden. Je moet naar het geheel kijken."