Normal_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

(Novum) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet worden opgesplitst, zodat de organisatie niet langer een dubbele taak heeft. Dat staat in een rapport dat dinsdag wordt gepresenteerd, schrijft NRC maandag. De commissie-Borstlap uit stevige kritiek op de toezichthouder, die de regels voor de ziekenhuizen en zorgverzekeraars zowel opstelt als controleert.

Die dubbele pet zou volgens de commissie moeten verdwijnen. Ook moeten het management en het personeelsbeleid sterk worden verbeterd, schrijft NRC. Daarnaast zou de commissie vinden dat het ministerie zich te veel bemoeit met het werk van de NZa, dat een onafhankelijk bestuursorgaan pretendeert te zijn. De relatie tussen het ministerie en de NZa is toe aan een 'forse onderhoudsbeurt', aldus NRC.

Het rapport is opgesteld in opdracht van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). De commissie begon daar in april mee toen bekend werd dat NZa-klokkenluider Arthur Gotlieb, die begin dit jaar zelfmoord pleegde, een bezwaarschrift had opgetekend over zijn werkgever. Daarin kwamen onder meer misstanden binnen de organisatie aan de orde, maar ook de manier waarop de NZa Gotlieb behandelde.

De commissie schrijft daar volgens NRC over dat de klokkenluider vanaf 2007 is 'verwaarloosd' en 'genegeerd' door managers die het 'kennelijk aan managementvaardigheden en empathie' ontbrak. Gotlieb is 'niet de zorg en begeleiding geboden die passend was geweest', oordeelt de commissie.

Een woordvoerder van de commissie wil maandag niet ingaan op de berichtgeving van de krant. Hij stelt dat het rapport dinsdag wordt gepresenteerd.