Normal_us_navy_080818-n-4515n-154_air_force_capt._amber_tyler__medical_augmentee_embarked_aboard_the_amphibious_assault_ship_uss_kearsarge__lhd_3___checks_an_infant_for_an_ear_infection_at_the_juan_comenius_high_school_medical_c

950 vluchtelingen zonder papieren en verblijfsstatus kregen in 2013 gratis medische zorg van Pauluskerk Vluchtelingenwerk. Het aantal ongedocumenteerde vluchtelingen dat bij de Rotterdamse kerk voor zorg aanklopte groeide in één jaar tijd met 16 procent. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2013 van Pauluskerk Vluchtelingenwerk, aldus Trouw. 

Voornamelijk Burundezen en Somaliërs deden een beroep op de medische voorzieningen van de kerk. In 2012 deden 820 ongedocumenteerde vluchtelingen, 130 minder dan in 2013, een beroep op de gratis medische zorg van de Pauluskerk. 
 
Vluchtelingen zonder papieren of verblijfsstatus kunnen vaak geen zorgverzekering afsluiten. Zij moeten de meeste medische kosten zelf betalen, maar krijgen geen uitkering of leefgeld. Dit is de reden waarom de Pauluskerk gratis zorg aanbiedt aan vluchtelingen zonder papieren of verblijfsstatus. Er wordt geschat dat 20.000 mensen zonder verblijfspapieren in Rotterdam verblijven. De Pauluskerk pleit voor een bed-, bad- en broodregeling zoals die al in Amsterdam bestaat.
 
© Nationale Zorggids