Logo_idee

Wie heeft het beste zorgidee van 2014? Voor de zevende keer wordt Nederland uitgedaagd om mee te denken over hoe de zorg beter kan. De inschrijving voor de zorginnovatiewedstrijd is sinds vandaag geopend. Winnende ideeën van voorgaande jaren worden inmiddels succesvol in de praktijk toegepast. De winnaar ontvangt tienduizend euro. Dat meldt ONVZ Zorgverzekeraar.

Het Beste Zorgidee is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar om de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker te maken. De wedstrijd is bijzonder omdat aan patiënten, zorgverleners en consumenten wordt gevraagd om mee te denken over hoe de zorg beter kan. Afgelopen jaren is gebleken dat niet alleen wetenschappers en deskundigen goede ideeën hebben, maar ook mensen die zelf, als patiënt of als medewerker, geregeld met zorg in aanraking komen. De inschrijving sluit op 19 oktober, waarna de vakjury de vijf meest innovatieve ideeën kiest. Het Nederlandse publiek kan daarna stemmen via de website van Het Beste Zorgidee (www.hetbestezorgidee.nl). De winnaar krijgt een startkapitaal van tienduizend euro om zijn of haar idee te realiseren.

Veel winnende ideeën van voorgaande jaren worden inmiddels succesvol in de praktijk toegepast. Zoals Zorgtelevisie, waarmee een beeldverbinding met een hulpverlener tot stand wordt gebracht. Ook de thermometerchip die met geneesmiddelen wordt meegeseald is een succes. Met die chip kan worden bepaald of niet-gebruikte medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht op de juiste manier zijn bewaard. Als dat het geval is, kunnen ze opnieuw worden uitgegeven. Dat moet ervoor zorgen dat niet meer elk jaar honderd miljoen euro aan medicijnen ongebruikt moet worden weggegooid. Vorig jaar wonnen de scholieren Nienke Spaan en Christi Kuiper de wedstrijd met hun idee van het Mitella-T-shirt. De afritsbare mitella biedt patiënten meer draagcomfort dan een gewone mitella.

© Nationale Zorggids