Normal_spaarpot_spaarvarken_geld

(Novum) - De nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) moet tot in lengte van dagen een volksverzekering blijven. De politiek moet voorkomen dat de wet die de zorg voor de meest kwetsbare groepen gaat regelen op termijn een zaak van de zorgverzekeraars wordt. Dat heeft CDA-Kamerlid Mona Keijzer donderdagavond gezegd in de Tweede Kamer.

Keijzer benadrukte dat de zorg voor mensen die 24 uurszorg nodig hebben altijd gegarandeerd moet blijven. De 'solidariteit tussen jong en oud, gezond en ziek' moet overeind blijven staan, zo zei ze tijdens de inbreng van haar motie.

De Wlz moet vanaf volgend jaar grotendeels de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vervangen. De AWBZ is op dit moment een van de verplichte volksverzekeringen in Nederland.

De Tweede Kamer buigt zich sinds woensdag over het sluitstuk van de grootschalige hervormingen in de zorg. De Wlz heeft als uitgangspunt mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Het kabinet hoopt daar flink wat geld mee te besparen.

Later deze maand stemt de Tweede Kamer over de wet en de moties die woensdag en donderdag zijn ingebracht tijdens het debat.