Normal_normal_echo_foetus

Zorgverzekeraars gaan strenger toezien op het aantal zwangerschapsecho's dat door verloskundigen wordt gedeclareerd. Het aantal echo's loopt snel op, terwijl er niet altijd een medische noodzaak voor is. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De zorgverzekering vergoedt standaard twee echo's tijdens een zwangerschap. De eerste echo wordt na ongeveer tien weken zwangerschap gemaakt en een tweede, medische, echo volgt rond de negentiende week. Juist die medische echo blijkt steeds vaker te worden gedeclareerd. Uit cijfers van VGZ blijkt dat in 2013 15.252 klanten 21.484 echo's kregen. Een jaar eerder stond de teller nog op 18.321 medische echo's voor 16.667 klanten. Een medische echo kost 35 euro.

Vrouwen kunnen recht hebben op meer dan twee echo's, maar alleen wanneer er sprake is van een medische indicatie, bijvoorbeeld in het geval van bloedverlies of bij het vermoeden van een groeiachterstand. Volgens een woordvoerster van CZ gebeurt het vaak dat vrouwen echo's krijgen waarvoor geen medische noodzaak bestaat. 'Wij zien dat veel vrouwen standaard twee groeiecho's krijgen, terwijl echt niet elke zwangere vrouw die nodig heeft.'

Achmea blijkt voor zo'n 12000 euro aan declaraties te hebben teruggevorderd die onterecht waren ingediend door verloskundigenpraktijken. Ook Menzis, CZ en VGZ controleren momenteel praktijken waar bovengemiddeld veel zwangerschapsecho's worden gemaakt.

© Nationale Zorggids