Normal_spaarvarken_sparen_geld

VWS komt elk jaar op Prinsjesdag met een raming van de nominale premie zorgverzekering voor het komende jaar. Voor 2015 raamt VWS een nominale zorgpremie van 1211 euro op jaarbasis. Dit betekent een verhoging van iets minder dan 10 euro per maand ten opzichte van 2014. De premie komt daarmee naar verwachting uit op het niveau van 2012 en 2013. De premieraming is niet de premie voor 2015, de zorgverzekeraars bepalen zelf de daadwerkelijke premie. Deze maken zij voor eind november bekend.

De stijging wordt allereerst veroorzaakt door de uitbreiding van het basispakket met de wijkverpleging. De premie van de langdurige zorg, waar de wijkverpleging vandaan gaat, daalt hierdoor en komt in 2015 uit op 9,65 procent van het belastbaar inkomen. Ten tweede hebben verzekeraars de afgelopen jaren de premie lager vastgesteld dan geschat. Daardoor hebben gepensioneerden, zelfstandigen en werkgevers in 2014 meer dan de wettelijk vastgestelde 50 procent betaald en burgers minder. Dit wordt rechtgetrokken in 2015. De inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering die gepensioneerden, zelfstandigen en werkgevers betalen daalt hierdoor van 5,4 naar 4,85 procent.

De indexatie van het eigen risico blijft dit jaar beperkt, doordat de kostengroei op het laagste niveau van de eeuw staat. Ondanks de uitbreiding van het basispakket met de wijkverpleegkundige stijgt het eigen risico in 2015 met 15 euro naar 375 euro. De eigen betalingen voor verpleging en verzorging, die voor een patiënt al gauw rond de 700 euro of meer kunnen bedragen, komen te vervallen.

De zorgtoeslag voor mensen met de laagste inkomens gaat in 2015 omhoog. Tegelijkertijd wordt de zorgtoeslag sneller afgebouwd naarmate het inkomen hoger is. De definitieve hoogte van de zorgtoeslag en het grensinkomen waarboven mensen geen toeslag meer ontvangen wordt gebaseerd op de daadwerkelijke zorgpremie. Deze wordt eind november bekend gemaakt.

© Nationale Zorggids