Normal_geld35

328 duizend mensen staan in 2014 in de boeken als wanbetalers in de zorg. Het aantal wanbetalers blijft maar stijgen; vorig jaar waren het er nog 12,5 duizend minder dan dit jaar. 45 procent van de wanbetalers jonger dan 35 jaar heeft daarnaast al twee jaar of langer betalingsproblemen. Dit staat in de Verzekerdenmonitor 2014 die dinsdag aan de Tweede Kamer aan is geboden, zo meldt NU. 

Het Zorginstituut stelt de Verzekerdenmonitor op. Dit instituut houdt bij hoeveel mensen achterlopen bij het betalen van de zorgverzekeringspremies. Er wordt verwacht dat het aantal wanbetalers aan het einde van het jaar gestegen is naar 340 duizend. Minister Schippers (VWS) schrijft dit in een brief aan de Kamer. Als deze verwachting waar wordt dan stijgt het aantal wanbetalers met 7,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. 
 
Daarnaast blijk uit de monitor dat van alle wanbetalers jonger dan 35 jaar bijna de helft (45 procent) al twee jaar of langer in een wanbetalersregeling zit. Hoe langer ze in de regeling zitten, hoe lastiger het is om er zelfstandig uit te komen, zo blijkt. Het lukt wel in steeds meer gevallen om tot een betalingsregeling te komen, zo staat in de monitor te lezen. Minnelijke schuldhulpverlening, waarbij een schuldhulpverlener een betalingsvoorstel aan de schuldeisers voorlegt, is een belangrijke oplossing om de betalingsproblemen aan te pakken. In 2013 werden 9000 mensen op deze manier geholpen. Halverwege 2014 staat de teller op 5000
 
© Nationale Zorggids