Logo_de_friesland_zorgverzekeraar_logo

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat akkoord met de fusie van de ziekenhuizen in Sneek (Antonius ziekenhuis), Drachten (Nij Smellinghe) en Dokkum (de Sionsberg) en aanbieder van thuiszorg Kwadrant. De Friesland Zorgverzekeraar maakte bezwaar tegen de fusie. De kartelwaakhond legt deze bezwaren naast zich neer. Dit meldt ouderenjournaal.nl. 

Volgens de ACM beconcurreren de drie ziekenhuizen elkaar momenteel niet of nauwelijks. Een fusie belet de niet of nauwelijks bestaande concurrentie van de ziekenhuizen dan ook niet en daarom geeft het ACM groen licht voor het samengaan.

De Friesland Zorgverzekeraar maakte bezwaar bij de kartelwaakhond omdat zij door de krachtenbundeling haar onderhandelingspositie ziet afbrokkelen. De positie van de zorgverzekeraar staat toch al onder druk omdat ook het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en het Tjongerschans Ziekenhuis in Heerenveen met elkaar samen zijn gaan werken. In plaats van te werken met vijf ziekenhuizen, kampt de verzekeraar straks met twee ziekenhuisconglomeraten in de provincie.

Voordat de fusie echter doorgaat moet er nog een oplossing gevonden worden voor De Sionsberg. Dit ziekenhuis maakt zwaar verlies. Dokkum en Drachten zoeken momenteel samen naar een nieuwe opzet. Er wordt verwacht dat er eind van het jaar meer duidelijkheid is.

© Nationale Zorggids