Logo_zn_zorgverzekeraars_nederland_logo

13 procent van de zorggebruiker kent anno 2014 de mogelijkheid om online afspraken te maken bij de eigen huisarts. 98 procent van de huisartsen houdt daarnaast patiëntendossiers elektronisch bij. Uit de eHealth Monitor 2014 blijkt dat het gebruik van eHealth toe blijft nemen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij met de uitkomsten van de monitor, hoewel veel belemmeringen nog niet opgelost zijn. Dit meldt ZN. 

Nictiz en Nivel handigden vandaag de eHealth Monitor 2014 over aan Leon van Halder, secretaris-generaal bij het ministerie van VWS. Uit de monitor is onder meer op te maken dat het gebruik van eHealth in de lift zit. Vooral het online afspraken maken en het aanvragen van herhaalrecepten in de eerste lijn zijn populair. De elektronische dossiervoering is daarnaast ten opzichte van vorig jaar nog verder verbeterd. 
 
De monitor werd in 2013 voor het eerst opgesteld. Wanneer de cijfers naast elkaar gelegd worden blijkt dat: de mogelijkheid om online afspraken bij de huisarts gestegen is van 7 naar 13 procent van de zorggebruikers. 30 procent van de gebruikers vroeg daarnaast in 2014 digitaal herhaalrecepten aan, in 2013 was dit 21 procent. De elektronische dossiervoering maakt daarnaast rasse streden. 98 procent van de huisartsen gebruikt nu elektronische patiëntendossiers. Bij medisch specialisten ligt dit aantal rond de 75 procent.
 
De gesignaleerde belemmeringen voor opschaling van het gebruik van eHealth zoals geconstateerd in 2013 zijn echter grotendeels blijven bestaan. De toename van het gebruik van eHealth blijft beperkt door obstakels rondom bekendheid, standaardisatie, financiering en regie, zo schrijft ZN. Deze obstakels zijn helaas niet in één klap op te lossen. Zorgverzekeraars hebben zich sinds de vorige monitor verbonden aan de vastgestelde implementatie agenda eHealth en nemen in dat kader deel aan projecten rondom ketenzorg, zelfzorg en het Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD), aldus ZN. Er wordt dus gewerkt aan opschaling van eHealth. De focus, zo schrijft ZN, ligt daarbij niet op de technologie zelf, maar op de meerwaarde voor de zorg door meer mogelijkheden voor zelfmanagement en eigen regie voor patiënten. 
 
© Nationale Zorggids