Normal_logo_awvn_logo_werkgeversorganisatie

(Novum) - Werkgevers willen in de toekomst een sociaal stelsel waarin ook zzp'ers zijn verzekerd tegen werkloosheid en ziekte. Alle werkenden moeten bovendien verplicht aanvullend pensioen opbouwen en geld krijgen voor scholing. AWVN biedt maandag premier Mark Rutte (VVD) een plan hiervoor aan, meldt de werkgeversvereniging.

Verandering in het sociale stelsel is volgens de werkgevers nodig omdat er steeds meer zelfstandigen bijkomen. Een derde van de werkenden werkt niet in loondienst. Er zijn ongeveer 1,2 miljoen zzp'ers. Door die groep meer zekerheid te bieden, geven zzp'ers op den duur meer geld uit. Dat is goed voor de werkgelegenheid en de economische groei, redeneert AWVN.

Het huidige stelsel blokkeert de economische groei en de banengroei, vindt directeur van AWVN Harry van de Kraats. Ook vindt hij dat het stelsel de kwalitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking remt.

Scholing neemt een belangrijke plek in in de plannen. "Voor zzp'ers is daarvoor nu niets geregeld, terwijl werknemers zich vooral kunnen scholen voor hun eigen sector", zegt Van de Kraats maandag in de Volkskrant. "Wij denken aan een nationaal scholingsfonds."

De plannen worden uitgewerkt met de vakbonden en de politiek. Bedragen worden nog niet genoemd. Wel zou de AWVN volgens de krant willen dat de uitkeringen omlaag gaan. Vakbonden hebben gematigd positief gereageerd op het plan.