Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Twee op de vijf Nederlanders neemt niet de moeite om hun zorgverzekering goed te bekijken. De helft van hen vertrouwt er blindelings op dat die verzekering een goede dekking geeft tegen medische kosten. Eén op de drie vindt de polis te ingewikkeld om door te nemen en een kwart van de verzekerden vindt het kiezen van een goede zorgverzekering niet interessant. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction, in opdracht van de patiëntenfederatie NPCF.

Naar aanleiding van het onderzoek start de NPCF een bewustwordingscampagne op internet en via de media. De patiëntenfederatie hoopt hiermee verzekerden bewust te maken van het belang van een goede zorgverzekering. Komende kalendermaand krijgen alle mensen met een zorgverzekering weer een aanbod van hun verzekeraar met een nieuwe polis. Directeur Wilna Wind van de NPCF roept verzekerden op om goed na te denken. 'Wij gaan mensen niet zeggen welke polis ze moeten kiezen en bij welke verzekeraar. Maar we laten ze wel zien wat de gevolgen kunnen zijn van een verkeerde keuze. De kosten kunnen flink oplopen als je ineens zorg nodig hebt, die niet in je polis zit. Daar moet je vooraf goed over nadenken.'

Het onderzoek van Motivaction laat zien dat bijna de helft van de verzekerden tegen het einde van het jaar niet kijkt of de polis nog wel past bij de zorgwensen. Een op de vijf mensen leest niet alle post van de zorgverzekeraar over de polis en 22 procent controleert niet elk jaar of de polis is veranderd of niet. Wie bewust zoekt naar een zorgpolis gebruikt vooral vergelijkingssites voor zorgverzekeringen. Dat doen vier op de tien Nederlanders. Iets meer dan een op de vijf zoekt helemaal geen informatie over zorgverzekeringen.

Overigens worden vergelijkingssites wel vaak geraadpleegd, maar niet door iedereen vertrouwd. Krap 44 procent van de Nederlanders zegt zulke vergelijkingssites betrouwbaar te vinden.

© Nationale Zorggids