Normal_euro_geld_betalen__10_

(Novum) - Het salaris van bestuurders bij zorgverzekeraars moet, net als dat van toplieden bij (semi)publieke bedrijven, verder aan banden worden gelegd. Dat stelt PvdA-Kamerlid John Kerstens woensdag tegenover nu.nl. Kerstens wil daartoe een voorstel indienen tijdens de behandeling van de wet voor het salarisplafond in de publieke sector, later op de middag.

Bij publieke en semipublieke bedrijven zou het maximumloon voor bestuurders niet hoger mogen zijn dan een ministerssalaris. Momenteel ligt de bovengrens daarvoor nog op 130 procent van een ministerssalaris. In de wet die wordt besproken worden zorgverzekeraars echter niet als semipubliek bestempeld, waardoor het salarisplafond in die sector niet omlaag hoeft.

Als het aan Kerstens ligt, worden ook de salarissen van de bestuurders van zorgverzekeraars verder gekortwiekt. Momenteel kunnen de bestuurders van zorgverzekeraars nog maximaal driehonderdduizend euro verdienen. Kerstens wil die bovengrens met een kwart verlagen naar 225 duizend euro.