Normal_smartphone_app__2_

Een ruime meerderheid van de Nederlanders verwacht dat de ontwikkeling van technologieën door bedrijven als Apple een grote rol gaan spelen in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Het Beste Zorgidee, een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar.

Twee op de drie Nederlanders geeft in dit onderzoek aan dat technologische ontwikkelingen zoals smartphones en smartwatches de zorg beter en patiëntvriendelijker kunnen maken. Bijna 60 procent  van de 1038 ondervraagde Nederlanders zegt door het gebruik van apps bewuster na te denken over de eigen gezondheid. Vooral smartphones en smartwatches die hartslag en bloeddruk kunnen meten zijn populair: drie op de vijf Nederlanders willen dat zelf kunnen meten.

Vooral jongeren tussen de 18 en 30 jaar denken dat apps helpen om gezonder te leven. Zo denkt een op de drie jonge rokers dat stoppen met roken makkelijker gaat met een app. Van de jongeren die hardlopen geeft 51 procent aan dat zij zonder hardloopapp minder vaak zouden hardlopen. Bijna 70 procent van de jongeren die een dieet volgen, zegt dat dat makkelijker is met behulp van een app.

'ICT heeft andere sectoren de afgelopen jaren klantvriendelijker gemaakt', stelt Erno Kleijnenberg, initiatiefnemer van de innovatieve zorgwedstrijd Het Beste Zorgidee. 'Digitale ontwikkelingen kunnen ook de gezondheidszorg beter maken. We zien dat steeds meer ideeën die voor Het Beste Zorgidee worden ingestuurd te maken hebben met techniek.'

© Nationale Zorggids