Normal_darmen

Een nieuw medicijn tegen het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zal voor 7000 patiënten mogelijk niet beschikbaar zijn door een beslissing van het Zorginstituut Nederland (ZIN). Hiervoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) in de Telegraaf.

'Het ZIN lijkt het nieuwe middel linaclotide in te gaan schalen op hetzelfde niveau als het bestaande middel macrogol tegen verstopping, waarvoor een minimale vergoeding geldt. Maar dat is totaal onjuist. Dit nieuwe middel heeft een enorme meerwaarde, namelijk het bestrijden van de chronische buikpijn bij de patiënten. Bij het Prikkelbare Darm Syndroom is macrogol onvoldoende effectief als het gaat om die buikpijn', aldus de NVMDL.

Het nieuwe middel is met name geschikt voor een grote groep patiënten met een ernstige vorm van PDS met buikpijn. Volgens de artsen wordt er al jaren reikhalzend uitgekeken naar een passende behandeling voor deze groep patiënten. Zij vinden dat het ZIN moet adviseren om het nieuwe middel volledig te vergoeden.

© Nationale Zorggids