Normal_sabine_uitslag_cda_portret

De minister van Volksgezondheid Edith Schippers moet de regels rond contractering in de zorg snel aanpassen, omdat het evenwicht binnen de huidige regelgeving 'volkomen zoek' is. Dit dringende verzoek doet de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) in een brief die op 16 oktober aan de minister is gestuurd. Dit meldt de NVH.

Volgens de regelgeving moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders rond de tafel gaan zitten om een overeenkomst te sluiten. Volgens de NVH gebeurt dat niet: zorgverzekeraars kunnen niet met individuele zorgaanbieders onderhandelen omdat hun aantal te groot is. Zorgaanbieders praten evenmin met vertegenwoordigers van zorgaanbieders, omdat het concurrentiebeding dat verbiedt.

De gevolgen daarvan zijn zichtbaar in de praktijk: zorgaanbieders krijgen een overeenkomst voorgelegd met het verzoek om te tekenen bij het kruisje. NVH-voorzitter Sabine Uitslag stelt dat deze gang van zaken schadelijk is voor het gezamenlijke en algemene belang van goede zorg tegen een betaalbare prijs.

© Nationale Zorggids