Logo_download

Wanneer verzekerden klachten indienen over de kwaliteit van zorg van een aanbieder dan moeten zorgverzekeraars deze aanbieders hier rechtstreeks op aanspreken. Zo pleit Ombudsman Zorgverzekeringen Reina van Marwijk Kooy. Klanten worden nu meestal doorverwezen naar klachtencommissies. Dit meldt Skipr. 

Zorgverzekeraars zijn als inkopers medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg, zo stelt de Ombudsman. Daarom moeten verzekeraars in geval van klachten voor hun klanten uitzoeken of de geleverde kwaliteit overeenkomt met de contractueel vastgelegde kwaliteit. Van Marwijk Kooy merkt in plaats daarvan dat verzekeraars zich niet verantwoordelijk voelen voor de klachtenafhandeling. Zij verwijzen hun klanten vaak alleen maar naar de klachtencommissie van het ziekenhuis. “De verzekeraars pretenderen op kwaliteit in te kopen. Dan zijn ze ook verantwoordelijk als verzekerden niet de kwaliteit ervaren die hun verzekeraars met de zorgaanbieder heeft afgesproken.”
 
De Ombudsman Zorgverzekeringen heeft afgelopen jaar enkele verzekeraars aangesproken op de manier waarop zij met klachten omgingen. Deze zijn niet ingegaan op haar opmerkingen. Van Marwijk Kooy verwacht echter dat het aantal klachten over de kwaliteit van zorg toeneemt omdat verzekeraars steeds selectiever contracteren. Dit heeft gevolgen voor de keuzevrijheid die verzekerden met een natura-polis hebben.
 
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat in een reactie weten niet veel te voelen voor het plan van de Ombudsman. "Als je een klacht over het ziekenhuis hebt, dan moet je die daar ook neerleggen." Volgens ZN is de aanbieder het beste in staat om iets met de klacht te doen. Daarnaast denkt de organisatie dat er veel situaties zijn waarin bemoeienis van een verzekeraar niet gewenst is, bijvoorbeeld omdat daarmee de vertrouwelijkheid in het geding komt. Momenteel bekijkt de ZN hoe verzekeraars doorgaans omgaan met klachten over de kwaliteit van zorg.
 
© Nationale Zorggids