Normal_pil_medicijnen

Zorgverzekeraar Achmea wordt voor de rechter gedaagd door het farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag (Janssen) en de Psoriasis Vereniging Nederland (PVN). Zij willen dat Achmea stopt met een nieuwe inkoopprocedure voor bepaalde dure geneesmiddelen in ziekenhuizen, omdat patiënten hierdoor niet het middel krijgen dat voor hen het beste is. Dit melden de dagende partijen in een gezamenlijk persbericht.

Achmea heeft een inkoopprocedure ingericht waarbij op basis van de hoogte van de geboden korting een rangorde van geneesmiddelen wordt vastgesteld. Het gaat om geneesmiddelen voor de behandeling van reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn. Artsen in de bij de inkoopprocedure aangesloten ziekenhuizen moeten zich aan die rangorde houden als ze deze geneesmiddelen willen voorschrijven. Janssen is producent van één van de betrokken geneesmiddelen en vindt dat Achmea door deze procedure de voorschrijfvrijheid van de arts beperkt. Het gevolg hiervan is dat de patiënt mogelijk niet het geneesmiddel krijgt dat voor hem het beste is en waar hij recht op heeft. Ria Bloemberg-Lubbers van de PVN benadrukt vooral dat 'de gemiddelde patiënt' niet bestaat en dat dit type inkoopbeleid de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt onder druk zet.

'De inkoopprocedure van Achmea is ingegeven door kostenoverwegingen. Wij begrijpen heel goed dat Achmea op de kosten voor geneesmiddelen let. Het is ook de taak van de zorgverzekeraar om de zorgkosten en dus de zorgpremie laag te houden. Maar dan verbaast het ons dat Achmea alleen maar kijkt naar het percentage korting en geen oog heeft voor de belangen van de patiënt en voor de doelmatigheid van de behandeling. Het is nog maar de vraag of de inzet van het medicijn met de hoogste korting ook de meeste kosten in de zorg bespaart. Effectieve geneesmiddelen besparen immers ook kosten', zegt Paul Korte, directeur van Janssen.

Verzekeraars hebben maar een zeer beperkte wettelijke mogelijkheid om het recht van de patiënt op geneesmiddelen te beperken. Dat kan alleen bij geneesmiddelen die identiek zijn. De wet staat niet toe dat ze dit ook doen bij geneesmiddelen die niet identiek zijn en verschillende werkzame stoffen bevatten.

© Nationale Zorggids