Normal_geld_eurocenten

Zorgverzekeraar VGZ heeft als eerste van de grotere verzekeraars de zorgpremies voor 2015 bekend gemaakt. De basisverzekering wordt zes tot veertien euro per maand duurder, afhankelijk van de gekozen variant. Hiermee kiest het VGZ voor een forse stijging, zo meldt de NOS.

De goedkoopste polis bij VGZ wordt 97,95 euro per maand. Dat is zes euro meer dan de premie voor dit jaar. Voor deze 'Goede Keuze'-polis heeft VGZ voor vijftien veel voorkomende behandelingen een aantal ziekenhuizen geselecteerd waar klanten terecht kunnen, waardoor de vrije ziekenhuiskeuze voor de klant komt te vervallen. Het gaat om behandelingen als knie- en heupvervangingen, staaroperaties, maagverkleiningen en een aantal kankerbehandelingen. VGZ zegt dat de ziekenhuizen op kwaliteit geselecteerd zijn. 'Het kan voorkomen dat patiënten iets verder moeten reizen naar een ziekenhuis', zegt een woordvoerder. 'Maar mensen kunnen altijd binnen een redelijke afstand ergens terecht.'

De duurdere naturapolis van VGZ gaat 107,95 euro kosten, twaalf euro meer dan dit jaar. Bij deze polis hebben klanten een ruimere keuze uit ziekenhuizen. De restitutiepolis van VGZ, waarbij klanten een vrije ziekenhuiskeuze hebben, gaat 113,95 euro per maand kosten. Dat is veertien euro meer dan dit jaar. VGZ laat weten dat de stijging van de zorgpremies het gevolg is van de wijkverpleging, die vanaf 2015 door de zorgverzekeraars zal worden vergoed.

© Nationale Zorggids