Normal_beschuit_blauwe_muisjes_beschuit_met_muisjes_geboorte_wiki_-c_

De brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft gisteren een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin onder meer wordt gepleit voor het afschaffen van de eigen bijdrage voor kraamzorg. De zorgverzekeraars vinden dat de kraamzorg, als het gaat om moeder en kindzorg en partusassistentie, 'onlosmakelijk onderdeel is van integrale geboortezorg'. Dat meldt ZN.

In de brief wordt het belang benadrukt van een betere samenwerking tussen zorgprofessionals in de geboortezorg. 'Het gaat er om dat zorgprofessionals een netwerk vormen om samen een zo gezond en veilig mogelijke zorg voor moeder en kind rond de zwangerschap te bieden. Zorgverzekeraars vinden dat alle partijen hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben en dus bindende afspraken moeten maken over kwaliteit, registratie, verantwoording, transparantie en gezamenlijke financiering.'  In dit verband noemt ZN de 'domeinenstrijd' in de geboortezorg, die volgens de brancheorganisatie niet bijdraagt aan het bevorderen van een goede samenwerking.

De zorgverzekeraars zetten verder hun vraagtekens bij het toenemend aantal echo's. Zij vragen zich af of de stijging van het aantal echo's daadwerkelijk te verklaren is vanuit een toegenomen medische noodzaak. Donderdag wordt er in de Tweede Kamer overleg gevoerd minister Edith Schippers over zwangerschap en geboorte.

© Nationale Zorggids