Normal_grondwetboek

De overheid moet zijn rol als beheerder van het basispakket in de zorg verder versterken door het wettelijke instrumentarium uit te breiden. Dat stelt prof.dr. Bert Boer van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) in zijn oratie 'Keuzen in de zorg: waarheid en waarden' op vrijdag 14 november 2014. Boer aanvaardde met de oratie het ambt van bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Op dit moment zorgen de ontbrekende schakels in de wetgeving ervoor dat de overheid te vaak in een onderhandelende positie komt, in plaats van een kaderstellende, agenderende positie waarin uiteindelijk ook publieke beslissingen kunnen vallen. Voor de keuzen in de zorg is het nodig om meer verbindingen te leggen, aldus Boer. Zo moet er meer verbinding komen tussen de wetenschappelijke en maatschappelijke opvattingen, tussen het beleid van de overheid en dat van de medische vakmensen, maar ook tussen het medische en het patiëntenperspectief in de spreekkamer.

De nieuwe hoogleraar ziet een aantal manieren om de rol van de overheid te versterken. Zo moet het debat worden gevoerd over de keuzecriteria voor vergoeding vanuit het basispakket. De resultaten daarvan moeten wettelijk worden vastgelegd. Daarnaast is het belangrijk dat de begeleide toelating van zorginnovaties tot het basispakket op een betere manier wordt geregeld. De informatievoorziening ten behoeve van evaluaties moet een integraal onderdeel worden van de zorgprestatie. Tenslotte moet de overheid ervoor zorgen dat de specifieke indicatiebepalingen voor de vergoeding van interventies zo nodig vanuit het basispakket wettelijk worden vastgelegd.

© Nationale Zorggids