Logo_normal_logo_zorgverzekeringen_verzameling

Vandaag maakte ZEKUR haar basispremie voor het komende jaar bekend: 82,50 euro per maand. Hiermee is deze verzekeraar de goedkoopste tot nu toe. Uit onderzoek van vergelijkingssite hoyhoy.nl blijkt dat het verschil in kosten tussen de duurste basisverzekering - zoals nu bekend de VGZ Eigen Keuze met volledig vrije artsenkeuze - en de nu goedkoopste premie - de budgetpolis van ZEKUR met selectieve zorginkoop - neerkomt op 377,40 euro per jaar. Vrije artsenkeuze kost  jaarlijks dus zo'n 377 euro, zo meldt hoyhoy.nl. 

Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste basispremie was dit jaar nog 356,40 euro op jaarbasis en stijgt in 2015 dus met 5,9 procent. De verklaring is te vinden in het feit dat VGZ haar restitutiepolis 14 procent duurder maakte, terwijl de premie van ZEKUR slechts 2,8 procent steeg. De premie voor de basisverzekering stijgt in 2015 gemiddeld met 6 procent en ligt daarmee rond de 101 euro per maand. Nederland is nu gemiddeld 1212 euro per jaar kwijt aan alleen al de basispremie voor de zorgverzekering. Dat bedrag ligt niet ver van de jaarpremie van 1211 euro die het ministerie van VWS op Prinsjesdag voorspelde.

De inhoud van de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde, omdat deze wordt bepaald door de overheid. Zorgverzekeraars kunnen echter wel verschil maken in de hoogte van vergoedingen en de service. Zo is ZEKUR een zogenaamde selectief polis waarbij klanten voor geplande zorg alleen in een door de verzekeraar geselecteerd aantal ziekenhuizen terecht kunnen. Klanten van VGZ Eigen Keuze daarentegen, hebben voor elke behandeling de vrije keuze uit alle ziekenhuizen in Nederland. Voor onder andere dit verschil betaalt men dus 377,40 euro meer. Erik Hordijk van hoyhoy.nl: 'Onwetendheid en angst om niet de gewenste zorg te kunnen krijgen, zorgen ervoor dat driekwart van Nederland nog nooit van zorgverzekeraar is geswitcht. Zonde, want je kunt absoluut besparen en nog steeds goed verzekerd zijn. Dat is misschien niet altijd de goedkoopste verzekering qua premie, maar voor jou wel de voordeligste. Je wilt tenslotte toch alleen betalen voor wat jij nodig hebt. Dat is een zorg minder en daar verzekeren we ons toch voor?'

© Nationale Zorggids