Normal_geld2

Mensen die op vergelijkingssites zoeken naar een zorgverzekering moeten eerlijke informatie krijgen. Dat zeggen politieke partijen PvdA en CDA in de Tweede Kamer. Uit een onderzoek van toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) bleek deze week dat de commerciële vergelijkingssites geen onafhankelijk advies geven. Dat meldt Nu.nl

De meeste vergelijkingssites geven een top drie van verzekeraars die daarvoor een vergoeding betalen aan de websites. Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) vindt dat de vergelijkende websites een onafhankelijk advies moeten geven. 'Het mag niet meer zo zijn dat sommige verzekeraars meer geld bieden aan een vergelijkingssite waardoor ze bovenaan het lijstje komen', aldus Bruins Slot.

Lea Bouwmeester (PvdA) zegt het een goede zaak te vinden dat de AFM consumenten waarschuwt voor 'instinkers' zoals de top drie, maar vindt ook dat er iets moet gebeuren aan de misleidende dienstverlening van de vergelijkingssites. 'Tips geven en zorgen dat mensen er niet in trappen, is goed. Maar het gaat er toch om dat mensen niet worden misleid en dus moet je de procedure aanpassen', aldus Bouwmeester.

De Kamerleden zien het liefst dat het probleem wordt aangepakt door het invoeren van een provisieverbod voor zorgverzekeraars. Met een dergelijk verbod mogen adviseurs geen provisie meer ontvangen van een verzekeraar, waardoor het advies minder afhankelijk zal worden van financiële prikkels.

© Nationale Zorggids