Logo_verantwoording__uitleg

Individuele zorgverzekeraars moeten elk jaar in het openbaar verantwoording afleggen voor de manier waarop ze zich houden aan de code Goed Zorgverzekeraarschap. Dat is de strekking van de motie van Lea Bouwmeester (PvdA) die deze week in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

De code voor Goed Zorgverzekeraarschap gaat onder meer over inkoopgedrag, voorwaarden in contractering, communicatie met verzekerden en misbruik van de machtspositie. De motie is aangenomen met brede steun van partijen uit zowel de coalitie als oppositie. De PvdA is van mening dat verzekeraars nu nog niet voldoende invulling geven aan hun publieke taak. Onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laat bijvoorbeeld zien dat de inkoop door zorgverzekeraars  voornamelijk gebaseerd is op de prijs en niet op de kwaliteit van zorg.

Het aannemen van de motie heeft tot gevolg dat de NZa vanaf nu ook de code moet betrekken bij haar oordeel over het functioneren van de zorgverzekeraars.

© Nationale Zorggids