Normal_economie_geld

De gezondheidszorg is de enige sector waarvoor volgend jaar economische krimp wordt verwacht. Terwijl de economie in 2015 naar verwachting met 1,4 procent zal aantrekken, krimpt het volume in de zorg in 2015 met één procent. Dit blijkt uit het Jaarbericht Gezondheidszorg van het ING Economisch Bureau.

Volgens het ING Economisch Bureau  is de unieke krimp in de zorg het gevolg van ingrepen door de overheid. Nederland behoort wereldwijd tot de groep landen met de hoogste zorguitgaven ten opzichte van het bruto binnenlands product en het hoogste aandeel collectieve zorguitgaven. De overheid neemt veel maatregelen om deze uitgaven beter te beheersen.

Zo gaat met ingang van 2015 alleen de kern van de AWBZ-zorg mee naar de nieuwe Wet langdurige zorg. De langdurige zorg aan ouderen zal vaker bij mensen thuis worden verleend, wat goedkoper uitpakt. In twee jaar tijd zijn door de hervormingen al 58.000 zorgbanen (ruim vier procent van het totaal) verloren gegaan. De decentralisatie van zorgtaken naar gemeenten per 2015 gaat bovendien gepaard met forse beperking van het beschikbare zorgbudget. Ook de uitgaven aan geneeskundige zorg worden steeds meer aan banden gelegd, zowel door overheid, zorgverzekeraars, als door consumenten. Daarnaast heeft de cure-sector afspraken gemaakt over een beheerste groei, concentratie van complexe ziekenhuiszorg en verlegging van activiteiten door ziekenhuizen en GGZ naar de eerste lijn.

© Nationale Zorggids