Normal_beschuit_blauwe_muisjes_beschuit_met_muisjes_geboorte_wiki_-c_

In Nederland blijkt de zorg voor pasgeboren jongetjes bijna 700 euro meer te kosten dan de zorg voor meisjesbaby’s. Jongetjes maken in het eerste en tweede levensjaar gemiddeld 4118 euro aan zorgkosten en meisjes 3432 euro. Dit blijkt uit een onderzoek van 24Baby.nl.

De meeste zorgkosten worden gemaakt voor medisch specialistische zorg, maar ook voor wat betreft de huisarts en medicijnen wordt aan jongetjes meer geld uitgegeven dan aan meisjes. Het verschil in zorgkosten wordt grotendeels verklaard door het gegeven dat jongetjes veertien procent meer kans hebben om te vroeg geboren te worden dan meisjes. Er is sprake van vroeggeboorte wanneer een baby na minder dan 37 weken zwangerschap ter wereld komt. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en complicaties ten aanzien van vitale organen en bloedsomloop.

Overigens hoeven aanstaande ouders zich geen zorgen te maken over het verschil in zorgkosten tussen jongetjes en meisjes. Kinderen tot achttien jaar zijn gratis meeverzekerd met één van de ouders. Voorwaarde hiervoor is wel dat de baby binnen vier maanden na de geboorte wordt aangemeld bij de zorgverzekeraar.

© Nationale Zorggids