Normal_zorgverzekeringen

Een groot deel van de Nederlanders verlangt terug naar het ziekenfonds. Zij voelen zich onbehaaglijk bij de vergroting van de marktwerking in de zorg en zijn niet blij met de huidige machtspositie van zorgverzekeraars. Dit blijkt uit de Regionale Zorgenquête van de Gelderlander in samenwerking met de Stentor en Twentsche Courant Tubantia.

De enquête werd door bijna 24.000 mensen ingevuld. Op de vraag 'hoe zou u de zorg organiseren?' kwamen duizenden reacties binnen. Het antwoord dat het vaakst werd gegeven op deze vraag, luidde: terug naar het ziekenfonds. Volgens de Gelderlander verwoordt een van de respondenten het als volgt: 'Gewoon weer ouderwets ziekenfonds, verplicht en automatisch van je loon afgehouden. Voor iedereen hetzelfde. Dat geprivatiseer, en al die keuzepolissen leiden alleen maar tot een grotere ongelijkheid in de samenleving'.

Bijna 600 mensen die op de site van de Gelderlander de enquête invulden, hielden een pleidooi voor de herinvoering van de ziekenfondsen die in 2006 werden afgeschaft. Meer dan 400 mensen hadden geen goed woord over voor de marktwerking in de zorg of de invloed van zorgverzekeraars. Weinig mensen zijn ervan overtuigd dat marktwerking een goed middel is om de kosten te beheersen.

© Nationale Zorggids