Normal_youth-soccer-indiana

In gemeenten waar Sport op Basisscholen actief is, ontvangt 59 procent van de basisschoolleerlingen bewegingsonderwijs van een vakleerkracht. Sport op Basisscholen is een initiatief van De Friesland Zorgverzekeraar en Sport Fryslân. Een vakleerkracht speelt een belangrijke rol in kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met voldoende beweging, goede voeding en het leren over gezonde keuzes, aldus De Friesland Zorgverzekeraar.

Sport op Basisscholen heeft tot doel om het bewegen van kinderen te stimuleren. Om dat te bereiken zet het initiatief in op bewegingsonderwijs dat verzorgd wordt door een echte vakleerkracht. Op die manier wil het initiatief ervoor zorgen dat kinderen op jonge leeftijd al voldoende bewegen en dat ze leren over goede voeding en het maken van gezonde keuzes.

Kinderen die naar een basisschool in een Sport op Basisscholen-gemeente gaan, hebben een veel grotere kans op goed bewegingsonderwijs, aldus de initiatiefnemers. In gemeenten waar het initiatief niet actief is, krijgt slechts 7 procent van de leerlingen bewegingsonderwijs van een vakleerkracht. In gemeenten waar Sport op Basisscholen dus wel actief is, ligt dit percentage op 59 procent. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Sport op Basisscholen.

Over de gehele provincie Friesland genomen, krijgt 51 procent van de basisschoolleerlingen gymles onder begeleiding van een vakleerkracht. 30240 van de 59101 leerlingen krijgen bewegingsonderwijs van een vakleerkracht. Dit is een enorme stijging ten opzichte van 2011, toen kreeg slechts 7 procent van de Friese basisschoolleerlingen les van een vakleerkracht. 63 procent van de gymlessen wordt verzorgd door een groepsleerkracht die daartoe officieel bevoegd is, zo blijkt uit het onderzoek. 23 procent van de lessen wordt daarnaast verzorgd door meerdere lesgevers samen, meestal een vakleerkracht en een groepsleerkracht met een bewegingsonderwijs bevoegdheid. 1 procent van de leerlingen kreeg bewegingsonderwijs van een onbevoegde groepsleerkracht.

© Nationale Zorggids