Normal_edith_schippers_1

Minister Schippers van Volksgezondheid wil verbeteringen zien in de informatie die zorgverzekeraars leveren aan vergelijkingssites. Ze wil verbeteringen in de juistheid, volledigheid, eenduidigheid en begrijpelijkheid van de informatie. Schippers gaat daarom de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vragen om nadere regels op te stellen om de controle te verscherpen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Skipr. 

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verantwoordelijk voor de informatie die namens hen wordt verstrekt en op de vergelijkingssites wordt geplaatst. Met die websites hebben zorgverzekeraars vaak een contract. Zorgverzekeraars moeten nagaan of de verstrekte informatie op een juiste manier is verwerkt. Schippers wil graag meer controle en daarom vraagt ze de NZa om hier nadere regels voor op te stellen. In de toekomst moeten zorgverzekeraars meer verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de juistheid en volledigheid van de informatie. Zorgverzekeraars gebruiken nu nog algemene termen zoals restitutie- en combinatiepolis, zonder duidelijk uit te leggen wat dat precies inhoudt

Een provisieverbod ziet de minister niet zitten. Verzekeraars betalen per nieuwe verzekerde die via de vergelijkingssite is binnengekomen een provisie aan de site. Het vermoeden bestaat dat verzekeraars die het meeste geld betalen aan de website het hoogste worden geplaatst bij 'de beste deals’. De Autoriteit Financiële Markten heeft echter bij geen van de vijf onderzochte websites een verband kunnen ontdekken tussen de hoogte van de vergoeding die de sites ontvangen en de plaats bij de beste deals.
 

© Nationale Zorggids