Normal_4034860690_9ae5e3a49c_o

Verloskundigen willen meer tijd aan hun cliënten besteden. Uit onderzoek onder verloskundigenpraktijken blijkt dat het hoogst noodzakelijk is dat er meer tijd per cliënt gecreëerd wordt, in zowel de eerste als in de tweede lijnszorg. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).  

Het KNOV heeft de afgelopen weken veel verloskundigenpraktijken benaderd. De organisatie is namelijk bezig met een onderzoek voor de herijking van het basistakenpakket. De KNOV gebruikt de onderzoeksresultaten in de gesprekken met zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Later zullen deze partijen om tafel gaan om afspraken te maken over de normpraktijk, de tarieven voor de verloskundige zorg en de inrichting van de integrale zorg. 
 
Uit de antwoorden van de verloskundigen blijkt dat zij meer tijd aan hun cliënten willen besteden. Veel verloskundigen hebben in de vragenlijsten ingevuld dat meer tijd hoogst noodzakelijk is in de verloskundige zorg. De KNOV concludeert dan ook dat een belangrijke insteek in het overleg zal moeten zijn om meer tijd per cliënt te creëren, zowel in de eerste als in de tweede lijn. 
 
De onderzoeksgegevens worden momenteel nog geanalyseerd. In mei wordt het definitieve rapport opgeleverd. 
 
© Nationale Zorggids