Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Het vertrouwen in staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid brokkelt af vanwege de chaos die is ontstaan rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s). SP, PVV, 50-plus en Partij voor de Dieren dienden gisteren tijdens het Kamerdebat een motie van wantrouwen in. De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer heeft voorlopig nog vertrouwen in Van Rijn, waardoor de motie van wantrouwen zonder gevolgen blijft. Dit meldt De Volkskrant. 

Voor 2015 werd het budget direct aan de hulpbehoevenden uitgekeerd, maar dat systeem bleek fraudegevoelig. Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun 'zorgovereenkomst' naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de grotere administratieve druk die ontstond echter niet aan en het gevolg was dat declaraties over januari en februari in veel gevallen niet uitbetaald werden. Dit komt onder andere door problemen in de gemeentelijke basisadministratie, verkeerde data en fout ingevulde formulieren. Tienduizenden zorgverleners moeten maanden wachten op hun geld.

Over januari zijn nu 207.000 van de 237.000 declaraties uitbetaald, over februari 149.000. De Kamer hoort nog veel klachten van mensen die nog geen geld hebben gezien. “De staatssecretaris is doof voor de problemen en moddert maar voort”, zegt SP-Kamerlid Renkse Leijten, die pleit voor een ander uitbetalingssysteem (link). Ook de PVV heeft er geen vertrouwen meer in. “Alle kritiek en commentaar glijdt van hem af”, aldus Karen Gerbrands.

© Nationale Zorggids