Normal_blauw

Pgb-zorgverleners die nog geen geld hebben ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), krijgen vaak te horen dat hun documenten niet leesbaar zijn omdat die zijn ingevuld met een blauwe pen. De stukken worden, nadat ze zijn gescand, onleesbaar en daardoor niet goedgekeurd door de SVB. Dat meldt de NOS. 

Volgens de SVB is het algemeen bekend dat documenten na het scannen soms moeilijk leesbaar worden als ze ingevuld zijn met een blauwe pen. “We vragen budgethouders en zorgverleners dan ook om, bij documenten die voor de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) worden aangeleverd, liever geen blauwe inkt te gebruiken”, zegt woordvoerder Werner van Bastelaar. “De belangenvereniging Per Saldo is hierover geïnformeerd.”

Per Saldo reageert verbaasd, omdat de SVB nooit officieel heeft gezegd dat mensen geen blauwe pen moeten gebruiken. De belangenvereniging gaat de mensen wel adviseren om altijd een zwarte pen te gebruiken. Want als de documenten niet leesbaar zijn, volgt er geen betaling.

Ook scannercenter.nl verbaast zich over de bewering van de SVB. “Het maakt niet uit of je blauwe of zwarte inkt gebruikt”, zegt een medewerker. “Beide kleuren worden bij printen of scannen gewoon zwart. Als er toch problemen zijn, dan kan het zijn dat er verouderde software in de scanners zit. Maar dan gaat het om sterk verouderde software, want tegenwoordig kun je zelfs met je smartphone heel goed scannen.”

© Nationale Zorggids